10 nejrozšířenějších mýtů o mražených potravinách

1.      Mražené jídlo je méně zdravé než čerstvé.
Možná vás překvapí, že některé potraviny (např. hrášek nebo špenát) ztrácejí důležité vitamíny už po několika hodinách od utrhnutí, tudíž mají více živin, pokud jsou zamraženy ihned po sklizni.
 
2.      Rozmražené jídlo se už nesmí znovu zmrazit.
Tento obecně rozšířený mýtus mnozí odborníci vyvracejí a zdůrazňují, že záleží, jakým způsobem jste jídlo rozmrazovali. V případě, že přes noc na kuchyňské lince, mohou se na povrchu potravin rychle množit bakterie, které tam zůstanou i po opětovném zmrazení. Bezpečnější je jídlo rozmrazovat ve studené vodě (ne teplejší než 4°C) nebo v chladničce.
 plný mrazák
3.      Mražená jídla obsahují mnoho soli.
Dříve platilo, že mražená hotová jídla nepatřila mezi ty nejzdravější. Dnes už jsou si výrobci potravin dobře vědomi rostoucí poptávky po zdravých potravinách, a proto nabízejí i mražená jídla splňující tyto požadavky. Stačí sledovat na etiketě přidané množství chloridu sodného.
 
4.      I v mrazáku se jídlo po nějaké době zkazí.
Ano, existují doporučení, po jako dlouhou dobu určité potraviny v mrazáku uchovávat. Je to však z toho důvodu, že jídlo po nějaké době ztrácí na chuti či kvalitě. Pokud je teplota -18°C a méně, může být zmrazeno neomezenou dobu.
 mražené ryby
5.      Vejce se nedají zamrazit.
Ano, ale jen celá vejce ve skořápce, která by praskla. Žloutek a bílek zmrazovat lze.
 
6.      Mrazit jídlo je dražší.
Naopak, mražením vašich přebytečných zásob můžete ušetřit čas i peníze. Mražené ovoce v zimě je levnější než čerstvé, to samé zelenina.
 
7.      Mražení zabije všechny škodlivé bakterie.
V domácích podmínkách je to nereálné, protože teplota by musela být pod – 40 °C. Jestliže dáte do mrazáku jídlo obsahující škodlivé bakterie, ty se mrazem pouze deaktivují, ale nezničí se úplně. Po rozmražení jejich počet opět roste jako na čerstvém jídle.
 
8.      Všechna mražená jídlo jsou průmyslově zpracovaná.
V dnešní době už lze nalézt zdravé varianty zmrazených potravin bez přidaných konzervačních látek. Mrazení je samo o sobě konzervační technikou a lze si vybrat z potravin, které jsou blízké jejich přirozenému stavu.
 zmrazené maliny
9.      Pro prošlé potraviny už je pozdě.
Řada obchodních řetězců se snaží rychle prodat potraviny těsně před datem použitelnosti nebo minimální trvanlivosti. To můžete využít a prodloužit trvanlivost jeho zamražením. Ale uvědomte si, že takové jídlo už nemusí být v té nejlepší kvalitě.
 
10.  Balené potraviny můžeme dát rovnou do mrazáku.
Většina potravin v obchodech je určena pro přímou spotřebu a nejsou baleny do vhodných obalů určených k zamrazování. Mohou na nich být bakterie, proto je vhodné je přendat do bezpečných sáčků či krabiček.